Als ik omschrijf wat (in ieder geval mij) zoveel vooruitgang heeft bezorgd dan zeg ik: 

Als je veel weerstand en onrust voelt is dat vrijwel zeker omdat je er voldoening uit haalt om aan de dwang toe te geven. Denk aan het just right gevoel als iemand de deur checkt of het veilige (heel bevredigende) gevoel wanneer iemand het “gevaar” heeft afgewend door iets 100 keer aan te hebben geraakt. Die voldoening, die veiligheid, is mensen met dwang zeer veel, zoniet het meeste waard. De dwang wil je wel weg, maar die voldoening en veiligheid vaarwel zeggen niet. Vaak gaan dwangers stappen zetten omdat ze vinden of hun omgeving vindt dat het moet stoppen. Maar vínden dat het moet stoppen is niet genoeg. Zolang je niet de innerlijke motivatie vóélt om zélf je dwang niet nodig te willen hebben, verandert er niets. Als je die voldoening en veiligheid niet kwijt wilt, zijn de weerstand en onrust gigantisch als je een stap probeert te zetten. Je bent de dwang aan het stoppen omdat je víndt dat het moet stoppen. Dat lukt niet, omdat de voldoening en veiligheid je teveel waard zijn. Met die erge weerstand wordt het een gevecht, dat is hoe ik veel mensen het zie noemen en hoe ik het zelf noemde voordat ik vooruit ging. Maar hoe zorg je er dan voor dat het geen gevecht is? Pas als je de voldoening en veiligheid weet te vinden in iets anders in het leven wat minstens diezelfde mate van voldoening en veiligheid oplevert voor jou, is dat wat de dwang je biedt helemaal niet meer exclusief. Je hebt andere dingen gevonden die je precies die, of zelfs meer, voldoening en veiligheid geven als/dan de dwang je gaf en dit maakt je dwang in de kern minder nodig. Dan is je dwang aanpakken nog een proces, en kost het inspanning, maar het is ineens geen gevecht meer. De weerstand is veel minder of verdwijnt zelfs en de beloningen die je nu uit andere dingen haalt zijn voldoende.

Ik heb het idee dat bij bijna iedere dwanger de dwang een functie heeft. Een gebeurtenis of onvermogen in gevoelens of stress heeft ervoor gezorgd dat de dwang ontstond als gereedschap om ergens mee om te gaan.

ik ben er zeer van overtuigd dat alles waar je het doel van weghaalt, hetgeen je in dit geval al die dwang voor over hebt, zal verdwijnen. Onbewust heeft niemand iets over voor niks.

Ik schrijf in de “jij vorm”, maar wil even noemen dat ik hiermee niet wil zeggen dat ik het beter weet, want het is super ingewikkeld om van dwang af te komen, wat het voor mij zo interessant maakt om te kijken of er een universele handleiding is die dwang in het algemeen de nek omgedraaid. En van bovenstaande ben ik na al die jaren erg overtuigd.

Voldoening, veiligheid en vooral valse zekerheid. Het zijn de dingen waar mensen met dwang keer op keer alles voor over hebben.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties