Beste kranten, nieuwsprogramma’s, talkshows, online nieuwplatforms en andere media,
De afgelopen tijd is het vast druk op de redactie. Druk met één onderwerp weliswaar, maar toch. 
De laagdrempelige toegang tot nieuws vandaag de dag waardeer ik zeer. Ik maak er zelf volop gebruik van. Toch begint het duidelijk te worden dat het op erg veel redacties erg blijkt te draaien om sensatie. Ik weet dat de concurrentie moordend is in een mediarijk land als dit, maar wat hebben jullie je laten kennen. Bij het vinden van inhoud voor programma’s gaat het vaak om sensatie, dat wist ik. Vooral na de redacties die mijn dwangstoornis wel wilden bespreken in hun programma, tot ze erachter kwamen dat het “te goed” ging inmiddels met mij. Ze hadden de sensatie voor ogen van mijn verhaal ergens anders, maar na benadering van mij kwamen ze er na een goed gesprek achter dat er te weinig sensatie is te vinden. Dat het beter begon te gaan, en vooral hoe ik dat voor elkaar kreeg, is blijkbaar niet interessant. Wat zie je nou aan mensen die ervan genezen op tv? Je ziet veel sneller de ernst en dramatiek van iets terwijl veel kijkers, vooral als ze het herkennen, maar al te graag willen zien hoe het beter kan gaan. Sommigen krijgen door media zelfs het beeld dat het überhaupt niet beter kan gaan. En precies dit, het alleen maar happen naar sensatie, is er nu over corona. Overal sensatietitels in de hoop dat daar eerder op geklikt wordt dan de ander. Aantallen van besmette personen, live persconferenties die super lang vragen beantwoorden van journalisten en eigenlijk nul antwoorden geven waar we iets aan hebben, zelfs mensen die in de straat wonen van de eerst besmette man met corona in ons land worden zo snel mogelijk bezocht voor interviews. Allemaal titels vliegen er om je oren, wie het best slaagt in het veroorzaken van een rampgevoel lijkt te winnen. Sensatietitels zijn vaak ronduit liegen. Zo zie ik een titel die zegt dat Chantal Janzen een erg zware nacht heeft gehad of iets dergelijks. Het liefst doen ze daar dan een foto van een verdrietige Chantal bij. Open je het artikel, dan blijkt dat haar zoontje vaak wakker was die nacht en dat ze uit haar bed moest daarvoor. Is dat serieus “nieuws” dat mij moet bereiken? Het enige wat ik vandaag wilde weten is of er al mensen zijn genezen in Nederland. Ja, toen er een 96-jarige man in Rotterdam overleed, was dat uiteraard weer een regen van nieuws, maar zoekend tussen alle berichten over doden, of we ons zorgen moeten maken en verhalen van deze wereldramp vind ik dan een soort van antwoord op mijn vraag. RTL schrijft bijvoorbeeld een artikel: “Zij overleefden het coronavirus.” Oké, dan vind ik dus iets over degenen die er beter van worden, maar alsnóg gaat het hele artikel alleen maar over hoe erg het was. Maandag en dinsdag waren zo heftig, het voelde anders dan gewone griep en ze waren zo blij dat ze weer buiten waren is alles wat ik heb geleerd uit dat artikel. Sensatie. Ik vind dat media zich diep moet schamen voor deze manier van journalistiek bedrijven. Ze doen het vast voor de kijkcijfers, klanten en bezoekersaantallen, maar mij heb je pas als vaste klant als ik zie dat je artikel mij wil informeren, geruststellen en integriteit wil serveren. En ik denk dat velen het daarmee eens zijn.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra
Petra
1 jaar geleden

Ik in ieder geval wel !!!
Ik heb naar een vervolg gevraagd op de “Wachtkamer” docu over dwang. Omdat, nu ik weet “hoeveel beter het nu gaat met”, ik dolgraag wil weten hoe deze mensen dat met zoveel moeite en inzet hebben bereikt !! Daar ben ik nou in geintresseerd omdat het hoopgevend en inspirerend is ! Dat zou nieuws moeten zijn….

20200613_180730.jpg
1986
6 maanden geleden