Als ik mensen met dwang iets kan meegeven in hun uitputtingsslag tegen de dwang dan is het wel mijn volgende ervaring: het eindeloos inhoudelijk praten over waar je bang voor bent, waar het vandaan komt of hoe je het beste stappen kunt gaan zetten, helpt niet. Zelf heb ik ontelbaar veel uren zitten in gesprekken met hulpverleners, ervaringsdeskundigen, lotgenoten en vooral mijn ouders. Hoe vaak heb ik wel niet met mijn moeder alles besproken wat ik maar over dwang kan zeggen. Heel vaak. Er zijn zelfs theorieën om ervan af te komen verzonnen om tien boeken mee te kunnen vullen. Nu wil ik niet zeggen dat dat voor niks is geweest. Althans, het praten in het algemeen niet. Het praten over de theorieën waarschijnlijk wel.

Als ik theorieën aan het bedenken was, was ik eigenlijk indirect bezig met het vermijden van alles. Dat was gevaarlijk omdat ik mijn hele omgeving onbewust bezig hield zonder dat er echt stappen werden gezet. Iedereen inclusief mijzelf ervoeren elke keer een voldaan gevoel als ik een “stap” zette nadat we een “fantastisch” nieuw inzicht hadden. Dat was allemaal, onbewust, niet echt. Nu is dat wel anders. De hele grap is dat ik sinds een aantal weken meer vooruitgang heb geboekt dan ik kon dromen en, je raadt het al, vrijwel zonder gesprekken tijdens en vlak voor de weken waarin ik stappen zette. Sterker nog, ik heb de gesprekken met Menno (mijn psychiater) stop gezet omdat ik voelde dat het geen tijd meer was om te lullen, maar om te poetsen. Voor een dwanger met smetvrees is dat trouwens een zeer ongelukkige uitspraak. Voor mij werkt het enorm. Ik had zoveel geleerd in die gesprekken bij de hele rambam aan begeleiders, psychologen, psychiaters en therapeuten dat ik constant in herhaling viel met als enige afwisseling een andere formulering. Ik voelde dus aan alles dat ik toch echt zelf aan zet was.

Tot op zekere hoogte is het dus zeer leerzaam om met veel mensen te praten, maar op het moment dat je in herhaling valt, is het duidelijk dat er moet worden overgegaan op actie. Als je op dat punt bent, helpt het absoluut niet meer om erover te praten.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra
Petra
1 jaar geleden

Waaauw, wat een goeie tip !

Bedankt Youri !!